24/07/2018
Rețete sănătoase pentru un mic dejun în oraș
Deși în România nu există o tradiţie a mâncatului micului dejun în oraș, cel puţin nu pentru localnici, noile generaţii care și-au dezvoltat obiceiul de a lua masa la restaurant încep să treacă pragul cafenelelor și pentru prima masă a zilei. Astfel, tot mai multe locaţii își extind programul de funcţionare pentru a putea acoperi și acest segment.Alături de variantele clasice de omletă, ochiuri sau mic dejun continental, multe dintre localurile din România au ales să adopte și variantele mai light, cu ingrediente ce fac parte din categoria super-alimentelor, aliniindu-se trendurilor mondiale. Astfel, sendvișurile cu avocado, diversele tipuri de granola făcute „în casă“ și sucurile detox din legume și fructe proaspăt stoarse sunt nelipsite din meniurile de mic dejun.
La Arc Bakery am stat de vorbă cu chef Antonio Păun, care a pregătit o variantă clasică de mic dejun, ouă florentine, versiunea cu spanac a ouălor Benedict, și o interpretare sănătoasă a mic dejunului englezesc, în care fasolea a fost înlocuită cu linte, oul prăjit, cu ou poșat și legumele prăjite cu un guacamole proaspăt.
Ouă florentine
- Ingrediente: o felie de brioșă, 2 ouă, o mână de baby spanac, 4 linguri sos olandez, sare, piper, 2 felii bacon
- Ingrediente sos olandez: 500 g unt, sucul de la 2 limete, 5 g sare, 3 g piper, 5 gălbenușuri, 10 ml vin alb
- Preparare sos olandez: Untul se topește și se clarifiază. Se pun în blender gălbenușurile și se toarnă treptat untul. Se aduce sosul la stadiul de maioneză în care se toarnă treptat o parte din zeama de lămâie. Se adaugă vinul, sarea, piperul și se mai completează cu zeama de lămâie după gust.
- Asamblare: Pe felia de brioșă tăiată pe diagonală se așază spanacul sotat cu sare și piper. Se pune câte un ou poșat pe fiecare bucată de brioșă. Se acoperă cu câte două linguri de sos olandez. Deasupra se așază câte o felie de bacon prăjit și se asezonează cu piper proaspăt măcinat.
Cruton din pâine de casă cu linte, guacamole și ou poșat
- Ingrediente: o felie de pâine de secară, 50 g sote de linte, 10 g guacamole, un ou, o felie bacon
- Ingrediente sote de linte: 2 kg linte verde, 1 kg morcov, 1 kg ceapă albă, 1 kg bacon, 2 l smântână de gătit, sare, piper
- Ingrediente guacamole: 10 avocado, 2 căței usturoi, 1,5 ceapă roșie, 2 roșii, zeama de la o limetă, 10 ml ulei de măsline extravirgin, sare, piper.
- Preparare sote de linte: Lintea se fierbe. Morcovul, ceapa și baconul se toacă cuburi și se sotează. Se amestecă cu lintea fiartă și cu smântâna și se asezonează.
- Preparare guacamole: avocado se curăță și se pasează grosier. Usturoiul și ceapa se toacă mărunt. Roșiile se toacă cubulețe. Se amestecă toate ingredientele și se asezonează.
- Asamblare: Felia de pâine se pune pe grill pe o parte. Pe partea prăjită se așază un strat de linte. Pe o jumătate se așază guacamolele, iar pe cealaltă jumătate se pune oul poșat. Deasupra se pune o felie de bacon prăjit.