Carmen Ionescu
15/04/2021
Actual


Analiză: 11 hoteluri de patru și cinci stele, așteptate până la finalul lui 2021
Radisson Blu Cj

După un 2019 caracterizat drept foarte bun de majoritatea hotelierilor, piața aștepta cu nerăbdare finalizarea noilor proiecte de 4 și 5 stele anunțate pentru perioada 2020-2021. Obiectivele inițiale, dezvăluite de companiile hoteliere și de către dezvoltatori, prevedeau un record de proiecte livrate, iar planurile includeau și un număr de branduri noi. Multe proiecte au fost însă amânate, atât din cauza pandemiei, cât și din diverse alte motive, cum ar fi obținerea autorizațiilor de construire sau întârzieri privind lucrările. Astfel, având în vedere planurile anunțate, până la finalul anului sunt așteptate nu mai puțin de 11 hoteluri în segmentul de 4 și 5 stele, din care șase (!) sunt clasificate cu 5 stele.Datele oficiale, publicate de Institutul Național de Statistică la finalul lunii octombrie 2020, arată că pe piața locală existau, la 31 iulie 2020, doar 34 de hoteluri clasificate la 5 stele, cu patru mai puține decât la 31 iulie 2019, cifra reprezentând doar 1,7% din totalul hotelurilor la nivel național. Iar cumulat, hotelurile încadrate la categoriile 4 și 5 stele reprezintă 14% din total.

Ce hoteluri s-au deschis în 2020

Cu o lună înainte de izbucnirea pandemiei pe plan local, mai exact în februarie 2020, APX Hotels a deschis cel de-al patrulea hotel din portofoliu, Union Plaza, în centrul Bucureștiului, pe Bulevardul Unirii. Union Plaza, clasificat la 4 stele, are 96 de camere, trei săli de conferință, un skybar, Amethyst, situat la etajul al 12-lea, iar în vara acestui an urmează să fie inaugurat și un rooftop, la etajul al 13-lea.

Debutul sezonului estival a adus cu sine o nouă inaugurare pe Litoral: complexul hotelier Amfiteatru – Panoramic – Belvedere din stațiunea Olimp, achiziționat în 2016 de Mohammad Murad contra unei sume de 10 milioane de euro, a devenit Phoenicia Blue View Resort. Au fost deschise Panoramic și Belvedere, hotelul Amfiteatru urmând să fie gata la începutul sezonului următor. Investiția în renovare, pentru întreg resortul, s-a ridicat la circa 25 de milioane de euro. Cu o suprafață de aproximativ 47.000 mp și un număr total de peste 1.500 locuri de cazare, complexul de 4 stele va fi dotat în 2021 și cu spații pentru evenimentele de business.

La începutul lui octombrie 2020, Accor a inaugurat primul său hotel din Timișoara, sub brandul Mercure Timișoara, printr-un acord de franciză semnat cu compania locală Paneracons I&I. Situat aproape de centrul istoric, hotelul oferă 60 de camere, un penthouse pe acoperiș și un restaurant Winestone, cu terasă și bar. Pe lângă faptul că s-a deschis într-o perioadă dificilă, Mercure Timișoara vine cu câteva noutăți privind standardele de clasificare pentru construcție și dotările de ventilare a aerului, precum și tehnologiile ce integrează procesele hotelului.

Ce proiecte sunt planificate pentru 2021

2021 a debutat cu deschiderea primului hotel Holiday Inn din România, readus pe piață de către InterContinental Hotels Group (IHG) în urma unui contract de franciză cu De Silva Group. Holiday Inn Bucharest Times, planificat inițial pentru toamna - iarna lui 2020, este clasificat la patru stele și are 102 camere, săli de conferințe, plus diverse facilități.

Programat inițial pentru 2020, Mercure Galați Centrum, deținut de Traian Sandu, proprietarul grupului Galtour - Dunărea Galați, cu activităţi în sectorul agenţiilor de turism, al hotelurilor şi restaurantelor, se va deschide în primul trimestru din 2021. Hotelul, amplasat la câțiva pași de Centrul Vechi al orașului și în apropierea portului, va avea 70 de camere. Acordul de management a fost semnat pentru o perioadă de 15 ani.

Radisson Hotel Group a anunțat de ceva timp extinderea pe piața locală cu trei noi hoteluri: la Brașov, Timișoara și Cluj-Napoca. Lucrările la Radisson Blu Aurum Brașov, un proiect de zece milioane euro anunțat pentru 2018, apoi pentru 2020, au fost demarate abia la începutul anului trecut, din cauza dificultăților întâmpinate în obținerea autorizațiilor. Hotelul este amplasat în Centrul Vechi al orașului și va avea 110 camere, restaurante, spaţii de conferinţe, bar, centru SPA & fitness. Dezvoltat de compania RaRa Hotels, cu o investiție de circa 10 milioane de euro, hotelul este programat pentru deschidere la finalul lui 2021.

Radisson Blu Timișoara se construiește în cartierul ISHO din Timișoara, în urma contractului cu compania locală Mulberry Development. Hotelul, programat inițial tot pentru 2020, va avea 160 de camere, un restaurant şi un bar concept, de asemenea, un spaţiu de 1.000 metri pătraţi pentru socializare, un centru performant de conferinţe şi un centru fitness.

În Cluj-Napoca, fostul Hotel Sport de lângă Cluj Arena va fi transformat în Radisson Blu de către Winners Park Invest. Radisson Blu Hotel Cluj-Napoca, situat în centrul oraşului, va avea 149 de camere, cărora li se adaugă un restaurant, sală de fitness, săli de conferinţă şi o sală de recepţie de 350 mp, care poate găzdui până la 300 de invitaţi. Planurile inițiale vizau inaugurarea în primăvara lui 2021.

După Moxy, deschis în 2020, Marriott International continuă parteneriatul cu Apex Alliance cu un hotel Autograph Collection. Programat inițial tot pentru anul trecut, Autograph Collection by Marriott, amplasat în Palatul Băncii Marmorosch Blank & Co, clădire monument istoric, va dispune de 215 camere, un ballroom, o sală de conferință și două săli de întâlniri, restaurant și spa construite pe o suprafață de 16.700 mp.

Și lanțul InterContinental anunțase că va deschide în 2020 un hotel sub brandul Indigo la București, în  apropierea Ateneului Român, cu aproximativ 100 de camere. Investiția este estimată la circa 10 milioane euro, însă până în acest moment nu se cunoaște data oficială a deschiderii.

Un alt proiect amânat, ce fusesese programat chiar pentru 1 decembrie 2019, este Grand Hotel du Boulevard Corinthia, dezvoltat de Niro Investment Group în urma parteneriatului cu Corinthia Hotels. Hotelul va avea 50 de camere, restaurant, bar, brasserie, fitness & relaxation area şi business centre area. Deocamdată nu s-a anunțat o dată concretă de finalizare a proiectului. Un al doilea hotel anunțat de grupul Niro este primul Swissôtel de pe piața locală, o investiție de circa 60 de milioane de euro. Hotelul este programat pentru deschidere în 2021, va fi clasificat cu 5 stele și va cuprinde 225 de camere distribuite pe 18 etaje, restaurante, o piscină, facilități spa & fitness și o zonă dedicată pentru întâlniri de business şi organizarea de evenimente corporate.

Cele mai multe proiecte anunțate aparțin grupului Accor, care a semnat deja mai multe acorduri de management cu companii locale pentru operarea unor hoteluri sub brandurile Mercure și ibis Styles în mai multe orașe din țară. Printre acestea se numără parteneriatul cu N&C Turism, prin care hotelul Cubix din Brașov se va alătura brandului Mercure. Mercure Brașov City Cubix Hotel este programat să se deschidă până la sfârșitul lui 2021, după un amplu proces de renovare. Hotelul va avea 57 de camere tematice, confortabile și moderne, precum și o zonă de întâlniri potrivită atât pentru evenimente sociale, cât și de afaceri și un restaurant cu bar, care servește delicatese locale, plus o parcare generoasă.

[gallery size="medium" ids="35749,34996,33876"]

La începutul acestei luni (aprilie 2021, n. red.), Accor a anunțat semnarea unui contract de management cu o altă companie locală, Daflog, care mai deține și Mercure Sighișoara Binderbubi Hotel & Spa, pentru operarea hotelului din Mediaș. Acesta va deveni al șaptelea hotel Mercure din România, iar deschiderea este programată pentru luna mai 2021, după o renovare majoră. Mercure Mediaș Binderbubi Hotel & Spa va avea 46 de camere, două săli de ședințe cu o capacitate de până la 150 de participanți, un restaurant panoramic generos, un bar și un centru spa cu piscină interioară încălzită.

Acordul cu Compa S.A. Sibiu presupune operarea unei structuri combo de două hoteluri, sub mărcile Mercure și ibis Styles. Cu deschidere estimată pentru 2023, Mercure Sibiu Parc sub Arini va funcționa într-o construcție nouă și va cuprinde 121 de camere, o sală de evenimente generoasă și patru săli de conferințe, restaurant, un lobby bar și un lounge, zonă de SPA cu piscină interioară și o sală de fitness complet echipată.

Ceetrus România, divizia imobiliară a grupului francez Auchan, a anunțat în toamna anului trecut că proiectul său hotelier ce va fi amplasat în fața Coresi Shopping Resort se va deschide anul acesta. Hotelul, o investiție de circa 15 milioane euro, va fi clasificat la patru stele și va avea 133 de camere, restaurant, săli de conferințe cu 400 de locuri și cazinou. Potrivit reprezentanților companiei, hotelul, a cărui denumire nu a fost încă dezvăluită, ar urma să fie operat de echipa Kronwell, decizia fiind luată după ce s-a analizat inclusiv afilierea la un lanț internațional.

Potrivit Cushman & Wakefield Echinox, alte proiecte hoteliere ce vor apărea în următorii ani pe piață sunt dezvoltate de Conlux Development, un hotel cu 100 de camere pe George Clemenceau, Hofmann Autotech cu 100 de camere la Hotel Palas și familia Dayan din Israel, care a cumpărat, la finalul lui 2019, Palatul Oscar Maugsch (fostul sediu BCR de la Universitate) și se așteaptă că va fi introdus în circuitul hotelier, cu 250 de camere.

Perspective pe termen scurt și mediu

Potrivit companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield, volumul tranzacțiilor cu active hoteliere, pe piața românească, a atins în 2020 aproximativ 9,5 milioane de euro, în scădere cu 87% față de volumul de aproape 75 de milioane de euro din anul precedent. Cererea din partea investitorilor a fost întreruptă în 2020 și mulți proprietari au amânat procesele de vânzare planificate din cauza restricțiilor generate de COVID-19.

Pe de altă parte, consultanții susțin că deși COVID-19 a provocat întârzieri sau chiar anulări de proiecte în regiunea CEE/SEE, aceasta poate fi o veste bună pentru hotelieri, din perspectiva limitării creșterii ofertei și facilitarea unei recuperări mai rapide a pieței locale. Potrivit analiștilor, majoritatea operatorilor se așteaptă la o recuperare mai rapidă a marilor orașe regionale decât la nivel de capitale, 53% dintre participanții la studiul Hospitality Operator Beat T4 2020 realizat de Cushman & Wakefield, preconizând recuperarea pieţei hoteliere în 2023. Acest lucru este în conformitate cu previziunile Oxford Economics ce întrevăd o accelerare şi o deplină revenire a turismului în București până în 2023.

Proiecte hoteliere de 4 și 5 stele aflate în derulare sau anunțate

Sursa: TrendsHRB, centralizare realizată pe baza informațiilor oferite de companii

Analiza completă a evoluției pieței hoteliere în perioada 2019-2020 și o imagine detaliată asupra perspectivelor de dezvoltare pe termen scurt și mediu poate fi citită în ediția digitală a proiectului editorial Top 50 Hoteluri de Business, ce cuprinde lista celor mai bune 50 de hoteluri de business reunite într-un clasament realizat pe baza analizării rezultatelor și performanțelor obținute în 2019, date disponibile public în septembrie 2020. De asemenea, ediția digitală a proiectului cuprinde descrierea completă a primelor 50 de hoteluri din clasament, lista hotelurilor clasate pe locurile 51-100, precum și o serie de interviuri realizate cu profesioniști de marcă din industria ospitalității.